EPB

EPB-verslaggeving


We spreken over EPB ofwel  "Energieprestatie en Binnenklimaat. Vanaf 1 januari 2006 gelden er EPB-eisen voor aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning voor werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden  ten behoeve van mensen.


Afhankelijk van de aard der werken en de bestemming van het gebouw gelden er specifieke eisen. Om deze eisen te controleren is een EPB-verslaggever nodig voor de start van de werken. Tevens geeft deze advies om zo efficiënt mogelijk uw energieprestatie en comfort te bekomen.  Het verloop van de EPB-verslaggeving gaat als volgt:


  • Maken van een voorafberekening a.h.v. de laatste plannen, materiaal- en installatiekeuzes;
  • Voorstellen van minstens  één   advies om aan de  geldende eisen te voldoen;
  • Opstellen van de startverklaring en  deze  opladen in de  energieprestatiedatabank;
  • Maken van de eindberekening a.h.v. asbuiltplannen en stavingsstukken;
  • Opstellen van de EPB-aangifte en deze opladen in de energieprestatiedatabank;
  • Afleveren  van een  energiepresatiecertificaat indien dit valt binnen het kader van de energieprestatieregelgeving.


De eisen worden regelmatig verstrengt zodat tegen 2021 het niveau "bijna-energieneutraal" bouwen (BEN) bereikt wordt. Voor  meer info kan je de website van  het Vlaams Energie Agentschap raadplegen: www.energiesparen.be  of stuur ons een e-mail met je vraag.

 


Ventilatieverslaggeving


Gecontroleerde ventilatie is onmisbaar in dit tijdperk van het luchtdicht bouwen en isoleren. Ventileren komt ten goede van uw gezondheid en vermindert de kans op allergieën. Ook condensatieproblemen en schimmelvorming op muren worden vermeden. Uw woning ventileren is meer dan alleen de ramen en deuren openen. Het is een continue stroom van verse lucht die via slaap- en leefruimtes naar binnen wordt gebracht en via natte ruimtes zoals badkamers afgevoerd wordt.


Naast het feit dat gecontroleerd ventileren zeer belangrijk is voor uw gezondheid werd door het VEA vastgesteld dat het grootste aandeel van de boetes te wijten is aan het niet voldoen van de ventilatie-eisen. Om deze reden heeft de ventilatieverslaggever zijn intrede gemaakt. Voor alle nieuwe wooneenheden en ingrijpende energetische renovaties met een bouwaanvraag vanaf 01/01/2016 moet een ventilatieverslaggever worden aangesteld. De inhoudt van de ventilatieverslaggeving is:


  • Opmaken van een ventilatievoorontwerp (VVO) voor de start van de werkzaamheden, deze bestaat uit een grondplan en ontwerpspecificaties;
  • Opstellen van een ventilatieprestatieverslag (VPV) bij de oplevering van het ventilatiesysteem. Dit verslag wordt gegenereerd via de databank van een kwaliteitskader. Hier wordt onder andere nagegaan of de installatie voldoen aan de ventilatie- en EPB-eisen.


De ventilatieverslaggeving is een verplicht onderdeel van de energieprestatieregelgeving. Het is niet mogelijk om de EPB-startverklaring in te dienen zonder ventilatievoorontwerp.


Voor meer info kan u terecht op volgende websites of u kunt uw vraag aan ons stellen.


Als uw woning een voldoende laag E-peil heeft of u aan de renovatie-eisen voldoet kunt u aanspraak maken op subsidies of premies. Bekijk zeker onderstaande links om te weten of u in aanmerking komt.Radiator